Γλώσσα

Δεκαεφτά εθνικοί οργανισμοί Ερυθρών Σταυρών της Ευρώπης εκφράζουν τη διαφωνία τους για την πρόσφατη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό

 

 

Δεκαεφτά εθνικοί οργανισμοί Ερυθρών Σταυρών της Ευρώπης εκφράζουν τη διαφωνία τους για την πρόσφατη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό 

 

Η συμφωνία "ένας προς ένα" μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας στοχεύει στο να μετεγκαταστήσει έναν Σύρο πρόσφυγα που διαμένει στην Τουρκία, για κάθε Σύρο που επιστρέφεται στην Τουρκία από την Ελλάδα και προβλέπει επιστροφές όλων των νεοεισερχόμενων "παράτυπων" μεταναστών που διασταυρώνουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, με κάλυψη των εξόδων από την ΕΕ.

Εμείς, οι εθνικοί οργανισμοί Ερυθρών Σταυρών της Ευρώπης, εκ των οποίων και ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός, είμαστε σοβαρά προβληματισμένοι όσον αφορά τις ανθρωπιστικές πτυχές της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε και της Τουρκίας που αφορά την μετανάστευση στην Ευρώπη. Φοβόμαστε πως η εφαρμογή της συμφωνίας υποσκάπτει το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Προσφυγικό Δίκαιο και Δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες εκ μέρους της ΕΕ και των Κρατών Μελών της να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική αυτή κρίση οφείλουν να συμμορφώνονται με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις. Αυτό συμπεριλαμβάνει την υποχρέωση να σεβαστούμε το δικαίωμα όλων των αιτητών ασύλου να αιτηθούν για άσυλο και να έχουν πρόσβαση σε δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες που να προσδιορίζουν το προσφυγικό καθεστώς, όπως επίσης και το καθήκον των αρχών να εξασφαλίσουν την προστασία τους από την επαναπροώθηση, συμπεριλαμβανόμενης της αλυσιδωτής επαναπροώθησης, κάτω από όλες τις συνθήκες. 


Πίσω από την πολιτική διαπραγμάτευση όσον αφορά τους αριθμούς, τις οικονομικές διευθετήσεις και τις προσπάθειες να κλείσουν σύνορα, βρίσκεται η απελπιστική κραυγή δεκάδων χιλιάδων ευάλωτων ατόμων - ανδρών, γυναικών, πατέρων, μητέρων και παιδιών - που καθημερινά θέτουν τις ζωές τους σε κίνδυνο ψάχνοντας ασφάλεια στην Ευρώπη. Νιώθουμε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αντικατοπτρίζει την έλλειψη της ενσυναίσθησης και της ανθρωπιάς, προσπερνώντας την αληθινή φύση της απελπισίας που έχει σπρώξει τόσους ανθρώπους να ξεκινήσουν για αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια. Η εμπειρία μας δείχνει ότι οι πολιτικές αποτροπής και το κλείσιμο των συνόρων έχουν περιορισμένη επίδραση στη μείωση των ευάλωτων χαρακτηριστικών των ατόμων που έρχονται αντιμέτωποι με την απελπισία. Αντί αυτού, ο άνευ διακρίσεων έλεγχος των συνόρων και η ποινικοποίηση της παράτυπης μετακίνησης τείνουν να εκθέτουν τους πιο ευάλωτους, ειδικότερα τις γυναίκες και τα παιδιά, σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού διαχωρισμού, της σεξουαλικής κακοποίησης, της εμπορίας προσώπων, της βίας και του θανάτου. Όπως έχουμε δει επανελειμμένως όταν ένα σύνορο κλείνει εξευρίσκονται νέες δίοδοι.   
Μια τρομακτική ανθρωπιστική έκτακτη ανάγκη έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα. Αυτή είναι μια ευρωπαϊκή κρίση, η οποία απαιτεί συγκεκριμένες και αυθεντικές δράσεις αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών. Ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την Τουρκία μπορεί να αναμένεται να αναλάβουν μόνες τους τη φροντίδα όλων των μεταναστών που καταφθάνουν στην επικράτεια τους. Παρά τις προσπάθειες της ΕΕ να σταματήσει την εισροή ατόμων στην Ελλάδα, περισσότεροι από 1,500 ευάλωτοι μετανάστες συνεχίζουν να καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά καθημερινά. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) 164,338 αφίξεις έχουν καταγραφεί μόνο κατά το 2016 μέχρι τις 19 Μαρτίου. Σχεδόν 45,000 άνθρωποι υπολογίζεται πως έχουν παγιδευτεί στην Ελλάδα σε φρικτές συνθήκες.  Σύμφωνα με τις καθημερινές μαρτυρίες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του προσωπικού που έχει αποσταλεί εκεί από ευρωπαϊκές εθνικές οργανώσεις του Ερυθρού Σταυρού για να αντιμετωπίσουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες σε αυτή τη χώρα, άνθρωποι κοιμούνται σε αντίσκηνα, αντιμετωπίζοντας πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και επισφαλή πρόσβαση σε υγιείς συνθήκες διαβίωσης, φαγητό, είδη πρώτης ανάγκης, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση. Μετά από την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν από τα ελληνικά νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, πράγμα που δημιούργησε μεγάλη σύγχυση και πανικό. Η κίνηση αυτή πιθανότατα να χειροτερέψει ήδη τις επισφαλείς ανθρωπιστικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα. 


Η διατήρηση της ασφάλειας και των αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών στην Ελλάδα και στην Τουρκία επιζητά μαζικές και συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ. Ο απλός περιορισμός των ανθρώπων αυτών δεν επιλύνει αυτή την ανθρωπιστική κρίση - την επιδεινώνει. Πρέπει να θυμόμαστε ότι αντιμετωπίζουμε τις μεγαλύτερες επιπτώσεις άλυτων συγκρούσεων και της ακραίας φτώχειας, με τα δύο φαινόμενα να απαιτούν πολιτικές λύσεις.


Ενόσω το Διεθνές Κίνημα του Διεθνούς Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια και προστασία σε ευάλωτους μετανάστες κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών, τα Κράτη Μέλη της ΕΕ οφείλουν μαζί να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βρουν ανθεκτικές και πιο ανθρώπινες λύσεις. 


Καλωσορίζουμε τη δέσμευση των Κρατών Μελών της ΕΕ να ενισχύσουν τις προσπάθειες μετακίνησης και μετεγκατάστασης. Έχοντας υπόψη το εύρος της υφιστάμενης κατάστασης, οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν πιο ουσιαστικές και να εφαρμοστούν επειγόντως σε συνάρτηση με άλλα προγράμματα που να προσφέρουν στους μετανάστες πρόσβαση σε προστασία, συμπεριλαμβανόμενων των ανθρωπιστικών θεωρήσεων και της οικογενειακής επανένωσης. Σύμφωνα με την εμπειρία μας, περισσότεροι από το 40% των Σύριων που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά έχουν την πρόθεση να επανενωθούν με μέλη των οικογενειών τους που ήδη βρίσκονται σε άλλα Κράτη Μέλη της ΕΕ. Οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν, είναι σημαντικό όπως αυτό δεν γίνει εις βάρος προσφύγων από άλλες χώρες, όπως είναι το Αφγανιστάν, το Ιράκ και η Ερυθραία, οι οποίοι επίσης κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι δια θαλάσσις στην Ευρώπη, για να ζητήσουν διεθνή προστασία. 


Εμείς, οι εθνικοί οργανισμοί Ερυθρών Σταυρών της Ευρώπης, αντιλαμβανόμαστε τις προκλήσεις που η υφιστάμενη μεταναστευτική κατάσταση δημιουργεί για τις κυβερνήσεις της ΕΕ. Εντούτοις, είμαστε πεπεισμένοι ότι τα Κράτη Μέλη της ΕΕ και οι εθνικοί οργανισμοί Ερυθρών Σταυρών της ΕΕ θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις μαζί. Αναμένουμε περισσότερα από τις κυβερνήσεις μας και είμαστε έτοιμοι να τους παράσχουμε την υποστήριξή μας. Ως εκ τούτου, καλούμε την ΕΕ όπως: 


•    Διατηρήσει την πρόσβαση όλων των μεταναστών, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή νομικού καθεστώτος, σε ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών, συμπεριλαμβανόμενων των συνόρων και των σημείων πρώτης υποδοχής (hotspots). 
•    Εξασφαλίσει την πρόσβαση των εθνικών οργανισμών Ερυθρού Σταυρού/Ερυθράς Ημισελήνου σε όλους τους μετανάστες - ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος - προκειμένου να προσφέρουν υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασίας χωρίς αυτές να ποινικοποιούνται. 
•    Εξασφαλίσει όπως όλοι οι αιτητές ασύλου έχουν ουσιαστικό δικαίωμα να αιτηθούν για προσφυγικό καθεστώς και να λάβουν προστασία με βάση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του δικαίου της ΕΕ. Όλοι οι αιτητές ασύλου πρέπει να έχουν πρόσβαση σε νομική αρωγή και δικαίωμα στην εξατομικευμένη αξιολόγηση της αίτησής τους.   
•    Δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για ασφαλείς και νόμιμους τρόπους εισόδου στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανόμενης της μετεγκατάστασης, της έκδοσης ανθρωπιστικών θεωρήσεων και των διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης. Ο πόλεμος και οι καταστροφές συχνά προκαλούν τη διάσπαση των οικογενειών, αφήνοντας τα παιδιά και τους ηλικιωμένους πίσω. Βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της ΕΕ, τα Κράτη Μέλη της ΕΕ έχουν το καθήκον να διευκολύνουν την οικογενειακή επανένωση.
•    Συσταθούν εξειδικευμένες επιχειρήσεις ανεύρεσης και διάσωσης που να καλύπτουν όλη τη Μεσόγειο, εξασφαλίζοντας την παροχή βοήθειας σε μετανάστες που βρίσκονται σε κίνδυνο. 
•    Τεθούν προτεραιότητες συνεργασίας με άλλα κράτη για την εξασφάλιση ασφαλούς, απρόσκοπτης και παρατεταμένης ανθρωπιστικής βοήθειας σε θύματα συγκρούσεων και βίας. Πρέπει  να εξευρεθούν ανθεκτικές λύσεις για αυτές τις συγκρούσεις, αλλιώς άνθρωποι θα απομείνουν χωρίς άλλες επιλογές πέρα από το να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ούτως ώστε να εξασφαλίσουν την ασφάλεια τους και την ασφάλεια των οικογενειών τους. 

 

Κάνε μια εισφορά

    Ο Κυπριακός Ερυθρός ...

Περισσότερα
 €5  €10  €25
 €50  €100  €200

Εγγραφή στο Newsletter